12 kompanitë më të mëdha në fushën e teknologjisë

Kaq shumë kompani teknologjike janë bërë emra të njohur sa të gjithë mund të mendojnë për të paktën disa. Nga startup-et e teknologjisë tek gjigandët si Apple dhe Microsoft, industria e teknologjisë vazhdon të jetë një fener i punëve të kërkuara dhe me pagesë të lartë. Byroja e Statistikave të Punës projekton se profesionet e kompjuterit dhe teknologjisë së informacionit do të rriten 15% midis 2021 dhe 2031.

Edhe pse ka një numër metrikash për të matur ndikimin e kompanisë, të tilla si pjesa e tregut dhe aktivitetet kërkimore, kjo renditje bazohet në të ardhurat. Eksploroni këtë listë të kompanive më të mëdha të teknologjisë në botë dhe mësoni se si ato kanë formësuar tregun e teknologjisë.

Kompanitë më të mëdha të teknologjisë në botë:

Apple
Apple, Inc. është një kompani teknologjike shumëkombëshe që projekton dhe prodhon produkte elektronike dhe softuerësh, duke përfshirë kompjuterë, tableta dhe telefona inteligjentë. Në dekadën e fundit, inventari i Apple është rritur duke përfshirë ruajtjen dixhitale të cloud, shërbimet e transmetimit dhe shërbimet e licencimit.

Shumë nga produktet inovative të Apple, si iPhone, iPad, Mac, AirPods dhe Apple TV, janë pajisjet kryesore në tregun e teknologjisë. Që nga viti 2022, Apple pretendoi pjesën më të madhe të tregut në Amerikën e Veriut. Në të njëjtin vit, Apple gjeneroi 378.7 miliardë dollarë të ardhura.

Alphabet
Alphabet, Inc. është një kompani mbajtëse konglomerate që operon një sërë filialesh, duke përfshirë kompani shumë pjellore të teknologjisë së informacionit si Google dhe produkte të Google si Chrome, Maps, Gmail dhe YouTube. Alphabet ka rreth 156,500 punonjës në mbarë botën dhe mburrej me të ardhurat e vitit 2022 prej 257.5 miliardë dollarësh. Kompania u rendit e 11-ta në listën e Forbes Global 2000 në 2022.

Samsung Group
Samsung Electronics Co. prodhon një shumëllojshmëri të gjerë të pajisjeve elektronike, duke përfshirë: Pajisjet periferike të kompjuterit
Produktet e komunikimit celular
Televizionet kabllore
Pajisje shtëpiake
Kamerat
Pajisje mjekësore
Zgjidhje pajisjesh për bizneset.
Në vitin 2022, Samsung gjeneroi të ardhura prej 244.2 miliardë dollarësh. Në të njëjtin vit, Forbes e renditi Samsung të parin në listën e punëdhënësve më të mirë në botë dhe të 14-tin në listën e tij Global 2000.

Hon Hai Precision Industry Co.
Hon Hai Precision Industry Co është prodhuesi më i madh i elektronikës në botë. Në vitin 2022, Hon Hai Precision u rendit i 20-ti në renditjen e Fortune Global 500 dhe gjeneroi 214.6 miliardë dollarë të ardhura.

Kjo kompani tajvaneze ofron shërbime të prodhimit të pajisjeve si montimi i PC-ve, montimi i kabllove, prodhimi i lidhësve dhe prodhimi i celularëve. Këto shërbime janë thelbësore në prodhimin e pajisjeve elektronike të konsumit, duke përfshirë teknologjitë më të specializuara si AI, nanoteknologjia dhe gjysmëpërçuesit.

Microsoft
Microsoft Corp. zhvillon një sërë softuerësh, pajisjesh dhe shërbimesh biznesi lider në industri. Kompania dizajnon shërbime produktiviteti dhe biznesi, të tilla si platforma komunikimi dhe aplikacione për zgjidhje biznesi; pajisje, të tilla si kompjuterët personalë, konzolat e lojërave dhe tabletët; dhe shërbimet cloud dhe produktet e serverit.

Kjo kompani me ndikim gjeneroi 184.9 miliardë dollarë të ardhura në vitin 2022. Në të njëjtin vit, Forbes e renditi Microsoft-in në vendin e 12-të në listën e saj Global 2000 dhe të dytin në listën e Punëdhënësve më të Mirë në botë.

Meta 
Meta Platforms, Inc. është kompania mëmë e një numri të rrjeteve sociale të profilit të lartë dhe platformave të mediave sociale, duke përfshirë Facebook, Messenger, Instagram dhe WhatsApp. Disa nga platformat më të njohura të kompanisë kanë evoluar në fenomene kulturore të përhapura; Facebook, platforma më e përdorur e mediave sociale në botë, krenohet me afërsisht 2 miliardë përdorues në ditë, ndërsa Instagram ka afërsisht 1.2 miliardë përdorues në muaj. Meta Platforms gjeneruan afro 118 miliardë dollarë në vitin 2022, të fituara kryesisht nga reklamat.

Dell Technologies
Dell Technologies, Inc. prodhon sisteme harduerike dhe softuerike. Kjo kompani Holding operon në tre segmente kryesore:

Infrastructure Solutions Group (ISG) prodhon zgjidhje rrjeti, serverë dhe infrastruktura ruajtjeje.
Client Solutions Group (CSG) prodhon teknologji të konsumit si desktop dhe laptopë.
Segmenti VMware prodhon produkte kompjuterike si mjetet e menaxhimit të cloud dhe sistemet e sigurisë.
Në vitin 2022, Dell u rendit e 10-ta në listën e punëdhënësve më të mirë në botë të Forbes dhe solli të ardhura prej 106.8 miliardë dollarësh.

Tencent Holdings
Tencent Holdings Ltd. renditet e 15-ta në 100 kompanitë dixhitale më të mira të Forbes në 2019 dhe e 28-ta në Forbes Global 2000 në 2022. Kompania i ofron sektorit të teknologjisë:

Marketingu dixhital
Reklamim i bazuar në performancë
Komunikimet e korporatave
Shërbimet e zhvillimit të softuerit
Kompania gjithashtu zhvillon produkte argëtimi, aplikacione celulare, video lojëra dhe shërbime kompjuterike cloud për bizneset dhe konsumatorët privatë. Produktet dhe shërbimet e Tencent arrijnë mbi një miliard përdorues në mbarë botën.

Intel
Intel Corp. projekton dhe prodhon produkte kompjuterike, elektronikë, sisteme softuerike dhe shërbime rrjeti. Veprimtaritë e tij ndahen në një sërë segmentesh, duke përfshirë:

Grupi i kompjuterave të klientëve (CCG)
Grupi i zgjidhjeve të kujtesës jo të paqëndrueshme (NSG)
Grupi i Zgjidhjeve të Programueshme (PSG)
Produktet kryesore të Intel përfshijnë:

Pajisjet elektronike të konsumit si desktopët dhe telefonat inteligjentë
Infrastruktura e komunikimit
Aplikacionet e integruara
Gjysmëpërçues të programueshëm
Këto zhvillime kujdesen për kujdesin shëndetësor, prodhimin, qeverinë dhe tregjet e energjisë.

IBM
IBM, ose International Business Machines Corp., prodhon zgjidhje të teknologjisë së informacionit si mjetet e menaxhimit të aplikacioneve, softuerët e sigurt cloud, zgjidhjet e të dhënave dhe mjetet e AI për bizneset, si dhe shërbime financimi dhe këshillimi të orientuara drejt teknologjisë.

IBM është një korporatë udhëheqëse e kërkimit dhe zhvillimit dhe është një nga punëdhënësit më të mëdhenj të sektorit të teknologjisë, me rreth 303,100 punonjës në mbarë botën.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) kryesisht prodhon pajisje gjysmëpërçuese, çipa kompjuteri dhe qarqe të integruara. Në vitin 2019, Forbes e renditi TSMC në vendin e 20-të në listën e 100 kompanive dixhitale më të mira. Produktet e TSMC janë komponentë thelbësorë të prodhimit të elektronikës dhe kanë një fushë të gjerë aplikimesh. Çipat e tij kompjuterikë, për shembull, përdoren për të prodhuar automjete, vegla industriale, televizorë dhe konzolla lojrash.

Accenture
Accenture PLC ofron shërbime konsulence, mediatike dhe financiare për kompanitë që synojnë të përdorin teknologjinë dhe burimet e jashtme për të optimizuar rezultatet e biznesit të tyre. Accenture ka rreth 738,000 punonjës në mbarë botën dhe renditet në vendin e 35-të në listën e markave më të vlefshme në botë të Forbes në 2020.

Kompania është e ndarë në pesë segmente për t’i shërbyer një grupi të ndryshëm organizatash:

Komunikimet
Media
Produktet
Burimet
Segmentet e shërbimit publik
Accenture i ndihmon klientët të adoptojnë modele biznesi të bazuara në të dhëna dhe të bazuara në platforma, të thjeshtojnë përvojat dixhitale të konsumatorëve dhe të integrojnë strategjitë e marketingut dixhital.

 

 

Në panairin “Future2Tech 2023″, kompanitë që udhëheqin fushat e teknologjisë në Shqipëri dhe rajon  do të ekspozojnë , ndërsa mijëra vizitorë do të marrin pjesë në këtë ngjarje e veçantë.