6G: Gjenerata e re e komunikimit wireless!

Prezantimi i 6G pritet të ketë një ndikim të rëndësishëm në shumë aspekte të jetës sonë të përditshme, duke përfshirë mënyrën si ndërveprojmë me të tjerët, punën dhe qasjen në informacion. Ai ka potencialin të bëjë të mundur një gamë të gjerë aplikacionesh dhe teknologjish të reja që do të ndryshojnë mënyrën sesi jetojmë dhe punojmë në të ardhmen.

6G do të lejojë një lloj të ri të aplikacioneve që kërkojnë lidhje me shumë të lartë shiriti, si realiteti virtual në kohë reale dhe kirurgjia në distancë. Një përvojë VR  më realiste do të jetë e mundur falë transmetimit të video me shpërndarje në kohë reale dhe të dhënave të tjera në rrjetet 6G për kufje VR. Pa asnjë vonim ose pritje, përdoruesit do të jenë në gjendje të lëvizin dhe ndërveprojnë me ambientet virtuale sikur ata të ishin vërtetë atje. Në rastin e kirurgjisë në distancë, rrjetet 6G do të bëjnë të mundur që kirurgët të kryejnë operacione në pacientë nga largësia. Kjo mund të jetë veçanërisht e dobishme në situata kur pacienti dhe kirurgu nuk mund të jenë në të njëjtën vendndodhje, si në zona të largëta ose të pa bedëlla. Me rrjetet 6G, kirurgët do të jenë në gjendje të shohin vendin e kirurgjisë në kohë reale dhe të kontrollojnë mjete kirurgjikale robotike për të kryer procedurën.

Automjetet e vetë-drejtimit dhe kontrolli në distancë i robotëve pritet të përfitojnë nga aftësia për të transmetuar sasi të mëdha të të dhënave në kohë reale. Të dyja këto varen nga sensorët dhe pajisjet e tjera të mbledhjes së të dhënave për të udhëtuar dhe marrë vendime, dhe këto të dhëna duhet të transmetohen në kohë reale që të funksionojnë si duhet. Rrjetet 6G do të jenë në gjendje të transmetojnë këto të dhëna shumë më shpejt dhe më efikasisht se gjeneratat e mëparshme të rrjeteve mobile, gjë që do t’u lejojë të performojnë më mirë dhe të marrin vendime më të sakta.

Një tjetër mënyrë në të cilën pritet të ndikojë 6G në jetën tonë të përditshme është përmes integrimin e teknologjive të reja në zhvillim, si inteligjenca artificiale (AI), Interneti i Gjërave (IoT) dhe kompjuterimi kuantik. Pritet që 6G të lejojë zhvillimin e llojeve të reja të aplikacioneve me fuqi të AI, si përkthimi i gjuhëve në kohë reale dhe analiza e avancuar e imazheve dhe videove që kërkojnë të përpunohen shumë të dhëna në një kohë të shkurtër.

Artikullin e plotë mund ta lexoni në/TD

 

Në panairin “Future2Tech 2023″, kompanitë që udhëheqin fushat e teknologjisë në Shqipëri dhe rajon  do të ekspozojnë , ndërsa mijëra vizitorë do të marrin pjesë në këtë ngjarje e veçantë.