Hannover Messe: Historia e Panairit më të madh të Teknologjisë Industriale në botë

Hannover Messe është panairi më i madh i teknologjisë industriale në botë. Çdo vit ai tërheq afërsisht 6500 ekspozues dhe 250000 vizitorë, nga e gjithë bota. Është një ngjarje që duhet të marrin pjesë për vendimmarrësit e industrisë; është një shans për t’u lidhur me industritë e së ardhmes.
Por, në vitin e parë, të ftuarit e quajtën panairin Fischbrötchenmesse (panairi i sanduiçëve të peshkut). Ky nuk tingëllon si panairi më i rëndësishëm në botë për teknologjinë industriale – apo asgjë tjetër përveç sanduiçeve me peshk. Dhe nuk duhet. Origjina e Hannover Messe është e përulur – e rrënjosur në shkatërrim dhe varfëri, larg çdo festimi të industrisë apo teknologjisë. Historia fillon në Gjermaninë e pasluftës.

Panairet dhe mrekullitë

Ai panair ishte një sukses. Ka kontribuar në ringjalljen e industrisë gjermane – por nuk ishte e vetme. Pasi kontrolli mbi industrinë gjermane u hoq, një numër faktorësh të favorshëm për zhvillimin ekonomik u ndërmorën : një popullsi me aftësi, qasje në teknologji, investime të larta kapitali dhe reforma në kohë. Rezultati ishte një mrekulli ekonomike, dhe një mrekulli për Hannover Messe.

Në vitin 1958, Hannover Messe kryeu shenjën e parë të tyre: Hermesturm, një kullë 88 metra e lartë  me pamje panoramike të tërë fushës së panairit dhe qytetit përtej tij.

Edhe vetë fusha e panairit ishte në rritje. Në fund të viteve ’60, seksioni i quajtur “industria e zyrave” ishte rritur më shumë se kapaciteti i objekteve ekzistuese. Për ta pritur, Hannover Messe mendoi në dimensionet më të mëdha. Në vitin 1970, ata përfunduan ndërtimin e asaj që ishte akoma salla e ekspozitave më e madhe në botë: Hall 1: CeBIT (Centrum für Büro- und Informationstechnik). Emri CeBIT, tregon pjesën e panairit të fokusuar në teknologjinë e informacionit e vendosur në Hall-in 1.

Në vitin 1986, CeBIT kishte tejkaluar jo vetëm hollin 1, por edhe sallat 2, 18, 3 dhe më në fund vetë Hannover Messe. Atë vit, CeBIT shkëputej dhe bëhej një panair i dedikuar ekskluzivisht teknologjisë së informacionit, mbajtur një muaj para Hannover Messe origjinale. Gjatë dy dekadave të ardhshme, CeBIT do të bëhej pika e para e njohjes në botë për shumë teknologji të reja, dhe panairi më i madh i teknologjisë së informacionit në botë.

Artikullin e plotë mund ta lexoni në AI SIGHT

 

 

Në panairin “Future2Tech 2023″, kompanitë që udhëheqin fushat e teknologjisë në Shqipëri dhe rajon  do të ekspozojnë , ndërsa mijëra vizitorë do të marrin pjesë në këtë ngjarje e veçantë.