Si të punësoheni në industrinë e teknologjisë

Si çdo gjë në jetë, ka shumë rrugë për të mësuar diçka ose për të gjetur një punë të caktuar. Megjithatë, ka disa hapa bazë që mund t’ju ndihmojnë për t’ju udhëhequr drejt një karriere emocionuese dhe shpërblyese në një kompani të teknologjisë së lartë.

 Hapi 1: Identifikoni qëllimet tuaja të karrierës
Çfarë është ajo që ju intereson më shumë? Dëshironi të mësoni aftësi të veçanta, të punoni në një industri të caktuar ose të fitoni një shumë të caktuar parash? Reflektimi mbi interesat, aftësitë dhe vlerat tuaja do t’ju ndihmojë të identifikoni një rrugë karriere për të filluar punën.

 Hapi 2: Fitoni një diplomë kolegji
Ndërsa bootcamps mund të jenë një mënyrë popullore për të ngritur nivele në aftësi të veçanta, shumë kompani dhe pozicione teknologjike ende preferojnë aplikantët që kanë një diplomë nga një institucion i akredituar. Në fusha si zhvillimi i uebit, IT dhe marketingu dixhital, mund të keni një shans më të mirë për të gjetur një punë pa diplomë. Por nëse doni të futeni në zhvillimin e softuerit, AI, ose sigurinë kibernetike, një diplomë bachelor ose më e lartë mund t’ju bëjë një kandidat më konkurrues.

 Hapi 3: Përfundoni një praktikë
Praktika mund të jetë e rëndësishme për çdo industri. Është një gjë të ulesh në një klasë dhe të përvetësosh informacionin, por është tjetër gjë të tregosh se mund ta zbatosh atë në praktikë. Përfundimi i një stazhi mund t’u tregojë punëdhënësve të ardhshëm se jeni të aftë dhe t’ju ndihmojë të filloni të ndërtoni rrjetin tuaj.

 Hapi 4: Ndërtoni një portofolio
Nga fillimi i arsimimit tuaj deri në fund të praktikës suaj, ndërtimi i portofolit tuaj duhet të jetë gjithmonë një prioritet. Krijoni një llogari GitHub, ose çfarëdo që ka kuptim për atë që po bëni dhe shtoni projektet tuaja të përfunduara ndërsa shkoni. Do të jetë më e lehtë të redaktoni ose hiqni gjërat sesa të përpiqeni të ndërtoni një portofol në fund.

 Hapi 5: Rritni aftësitë tuaja
Bota e teknologjisë është në një gjendje të vazhdueshme ndryshimi dhe nëse doni të vazhdoni me industrinë, do t’ju duhet të merrni kurse shtesë dhe të fitoni certifikata ndërsa përparoni në karrierën tuaj.

 Hapi 6: Fito intervistën
Intervistat i bëjnë pothuajse të gjithë nervozë, por nuk ka asnjë mënyrë për t’i shmangur ato. Gjëja më e rëndësishme që mund të bëni është të përgatiteni sa më shumë që të jetë e mundur. Bëni kërkimin tuaj, praktikoni përgjigjen e pyetjeve të mundshme dhe përpiquni të relaksoheni.

Shumë punë teknologjike kërkojnë gjithashtu një intervistë teknike ose koduese gjatë së cilës ju duhet të provoni njohuritë tuaja ose se si mund të zgjidhni një problem. Sigurohuni që jeni njohur me aftësitë dhe teknologjitë që përdor kompania dhe praktikoni disa probleme kodimi që mund të shfaqen.

 

Në panairin “Future2Tech 2023″, kompanitë që udhëheqin fushat e teknologjisë në Shqipëri dhe rajon  do të ekspozojnë , ndërsa mijëra vizitorë do të marrin pjesë në këtë ngjarje e veçantë.