Trendet teknologjike të vitit 2023!

Teknologjia sot po evoluon me ritme të shpejta, duke mundësuar ndryshime dhe progres më të shpejtë, duke shkaktuar një përshpejtim të ritmit të ndryshimit. Megjithatë, nuk janë vetëm tendencat e teknologjisë dhe teknologjitë në zhvillim që po evoluojnë, shumë më tepër kanë ndryshuar këtë vit për shkak të shpërthimit të COVID-19 duke i bërë profesionistët e IT të kuptojnë se roli i tyre nuk do të mbetet i njëjtë në botën pa kontakt nesër. Dhe një profesionist i IT-së në 2023-2024 do të jetë vazhdimisht duke mësuar, çmësuar dhe rimësuar (nga nevoja nëse jo nga dëshira).

1. Fuqia kompjuterike
Fuqia kompjuterike tashmë ka vendosur vendin e saj në epokën digjitale, me pothuajse çdo pajisje dhe pajisje të kompjuterizuar. Dhe është këtu edhe më shumë pasi ekspertët e shkencës së të dhënave kanë parashikuar që infrastruktura kompjuterike që po ndërtojmë tani do të evoluojë vetëm për mirë në vitet e ardhshme.

2. Pajisjet më inteligjente
Inteligjenca artificiale ka luajtur një rol thelbësor për ta bërë botën tonë më të zgjuar dhe më të qetë. Nuk është thjesht stimulimi i njerëzve, por kalimi i një milje më shumë për ta bërë jetën tonë pa probleme dhe më të thjeshtë. Këto pajisje më inteligjente janë këtu për të qëndruar në vitin 2023 dhe madje edhe më tej, pasi shkencëtarët e të dhënave janë duke punuar në robotë shtëpie me AI, pajisje, pajisje pune, pajisje për veshje dhe shumë më tepër!

3. Datafiction
Datafication është thjesht transformimi i gjithçkaje në jetën tonë në pajisje ose softuer të mundësuar nga të dhënat. Pra, me pak fjalë, Datafication është modifikimi i punëve dhe detyrave njerëzore në teknologjinë e drejtuar nga të dhënat. Nga telefonat tanë inteligjentë, makineritë industriale dhe aplikacionet e zyrës tek pajisjet me AI dhe gjithçka tjetër, të dhënat janë këtu për të qëndruar më gjatë nga sa mund të kujtojmë ndonjëherë!

4. Inteligjenca Artificiale (AI) dhe Mësimi Mekanik
Inteligjenca Artificiale, ose AI, ka marrë tashmë shumë bujë në dekadën e fundit, por vazhdon të jetë një nga tendencat e reja të teknologjisë për shkak të efekteve të saj të dukshme në mënyrën se si jetojmë, punojmë dhe luajmë janë vetëm në fazat e hershme

5. Realiteti i Zgjeruar
Realiteti i zgjeruar përfshin të gjitha teknologjitë që simulojnë realitetin, nga realiteti virtual, realiteti i shtuar në realitetin e përzier dhe gjithçka tjetër në mes. Është një trend i rëndësishëm i teknologjisë tani pasi të gjithë ne dëshirojmë të shkëputemi nga të ashtuquajturit kufij realë të botës. Duke krijuar një realitet pa ndonjë prani të prekshme, kjo teknologji është jashtëzakonisht e popullarizuar në mesin e lojtarëve, specialistëve mjekësorë dhe shitjes me pakicë dhe modelimit.

6. Besimi digjital
Me njerëzit që janë të akomoduar dhe të ngatërruar me pajisjet dhe teknologjitë, besimi ndërtohet ndaj teknologjive digjitale. Ky besim i njohur digjital është një tjetër prirje jetike që çon në më shumë risi.

7. Printimi 3D
Një prirje kryesore në inovacion dhe teknologji është printimi 3D i cili përdoret për të formuluar prototipa. Kjo teknologji ka pasur ndikim në sektorët biomjekësorë dhe industrialë. Askush prej nesh nuk mendoi të printonte një objekt të vërtetë nga një printer, ndërsa tani për tani, është një realitet. Pra, printimi 3D është një tjetër risi që është këtu për të qëndruar.

8. Gjenomika
Imagjinoni një teknologji që mund të studiojë ADN-në tuaj dhe ta përdorë atë për të përmirësuar shëndetin tuaj, duke ju ndihmuar të luftoni sëmundjet dhe jo vetëm! Gjenomika është pikërisht ajo teknologji që shqyrton përbërjen e gjeneve, ADN-ve, hartës, strukturës së tyre, etj. Më tej, kjo mund të ndihmojë në përcaktimin sasior të gjeneve tuaja dhe të rezultojë në gjetjen e sëmundjeve ose ndonjë problemi të mundshëm që më vonë mund të jetë një çështje shëndetësore.

9 . Zgjidhjet e reja të energjisë
Bota ka pranuar të jetë më e gjelbër për hir të peizazheve të saj dhe energjisë që ne përdorim. Kjo rezulton në makinat që punojnë me energji elektrike ose bateri dhe shtëpitë përdorin zgjedhje më të gjelbra si energjia diellore dhe energjia e rinovueshme.

10. Automatizimi i procesit robotik (RPA)
Ashtu si AI dhe Mësimi i Makinerisë, Automatizimi i Procesit Robotik ose RPA, është një tjetër teknologji që po automatizon punët. RPA është përdorimi i softuerit për të automatizuar proceset e biznesit si interpretimi i aplikacioneve, përpunimi i transaksioneve, trajtimi i të dhënave dhe madje edhe përgjigjja në email. RPA automatizon detyrat e përsëritura që njerëzit bënin dikur.

11. Edge Computing
Dikur një trend i ri i teknologjisë për t’u parë, kompjuteri në cloud është bërë i zakonshëm, me lojtarët kryesorë AWS (Amazon Web Services), Microsoft Azure dhe Google Cloud Platform që dominojnë tregun. Miratimi i kompjuterit cloud është ende në rritje, pasi gjithnjë e më shumë biznese migrojnë drejt një zgjidhjeje cloud. Por, nuk është më trendi i teknologjisë në zhvillim.

12. Kompjutera Kuantike
Tendenca tjetër e shquar e teknologjisë është llogaritja kuantike, e cila është një formë llogaritjeje që përfiton nga fenomenet kuantike si superpozicioni dhe ngatërrimi kuantik. Ky trend i mahnitshëm i teknologjisë është gjithashtu i përfshirë në parandalimin e përhapjes së koronavirusit dhe zhvillimin e vaksinave të mundshme, falë aftësisë së tij për të kërkuar, monitoruar, analizuar dhe vepruar me lehtësi të dhëna, pavarësisht nga burimi.

13. Realiteti virtual dhe realiteti i shtuar
Trendi tjetër i jashtëzakonshëm i teknologjisë – Realiteti Virtual (VR) dhe Realiteti i Shtuar (AR) dhe Realiteti i Zgjeruar (ER). VR e zhyt përdoruesin në një mjedis ndërsa AR përmirëson mjedisin e tyre.

14. Blockchain
Megjithëse shumica e njerëzve mendojnë për teknologjinë blockchain në lidhje me kriptovalutat si Bitcoin, blockchain ofron siguri që është e dobishme në shumë mënyra të tjera. Me fjalët më të thjeshta, blockchain mund të përshkruhet si të dhëna që mund t’i shtoni, jo t’i hiqni ose ndryshoni. Prandaj termi “zinxhir” sepse po krijoni një zinxhir të dhënash. Pamundësia për të ndryshuar blloqet e mëparshme është ajo që e bën atë kaq të sigurt.

15. Interneti i Gjërave (IoT)
Një tjetër trend i ri premtues i teknologjisë është IoT. Shumë “gjëra” po ndërtohen tani.

 

 

Në panairin “Future2Tech 2023″, kompanitë që udhëheqin fushat e teknologjisë në Shqipëri dhe rajon  do të ekspozojnë , ndërsa mijëra vizitorë do të marrin pjesë në këtë ngjarje e veçantë.